Kombuchan historia

Ensimmäiset todisteet hapattamisesta eli fermentoinnista löytyvät siihen käytettyjen saviastioiden kautta noin 9000 vuoden takaa. Fermentointia on käytetty useissa paikoissa eri puolilla maailmaa, ja kombucha saattaa olla ollut yksi noista juomista.

 

Juuret Kiinassa

Kombuchan arvellaan olevan peräisin kaukoidästä, ja sitä on todistettavasti nautittu ainakin kahden tuhannen vuoden ajan. Ensimmäinen kirjallinen maininta kombuchan käytöstä löytyy Kiinasta vuodelta 221 eKr Qin-dynastian aikana, jolloin sitä kutsuttiin ”Kuolemattomuuden teeksi”.

Koska sekä fermentointi että tee olivat molemmat suosittuja Kiinassa, on todennäköistä, että kombucha on saanut saada alkunsa sieltä. Kerrotaan, että ensimmäinen kombucha olisi valmistettu keisari Qin Shi Hangdille. Keisari nautti ”Kuolemattomuuden teetä” tai ”Elämän eliksiiriä” pysyäkseen nuorena ja terveenä.

 

Japanilla oma kombucha

Japanin hallitsijat aloittivat suhteiden kehittämisen Kiinan ja Korean keisarikuntien kanssa Kofun-kaudella 200-luvulta alkaen. Pian erilaiset tavarat ja tuotteet liikkuivat maiden välillä. Noihin aikoihin Japanissa juotiin jo kombu-cha –nimistä juomaa, joka oli valmistettu kuivatetusta ja jauhetusta levästä (kombu) ja vihreästä teestä (cha) sekä kuumasta vedestä.

Kombucha-nimen alkuperä voi olla japanilainen ”kombu-cha”. Sanan synnystä on useita eri tarinoita. Yksi tunnetuimmista legendoista on Tohtori Kombu, korealainen lääkäri, joka on tuonut taikajuomaa Japanin keisari Inyokolle vuonna 414. Ongelma tarinassa on se, että Kombu ei ole kovin yleinen korealainen sukunimi. Japanilaista historian kuvauksessa samaisen korealaisen lääkärin nimeksi kerrotaan Komu-ha tai Kon Mu.

 

Kombuchan historia - Crazy Coco

Kun Japani kolmen vuosisadan sulkeutumisen jälkeen avautui 1200-luvulla, toi buddhalainen munkki Eisai vihreän teen kasvia Japaniin. Koska vihreä tee on loistava kombuchan ainesosa, on hyvin mahdollista, että kombuchaa ryhdyttiin käyttämään terveysjuomana Japanissa siitä lähtien.

 

Kombucha leviää Aasiaan ja Eurooppaan

Onko kombucha se viinietikkainen juoma, jolla Tsingis-kaanin ja hänen armeijansa juomaleilit oli täytetty, kun he valloittivat suurimman osan Aasiaa vuoden 1200 tienoilla? Samaan aikaan myös japanilaiset samurait ovat nauttineet samantyyppistä juomaa saadakseen energiaa taisteluihin.

1800-luvun loppupuolella sodat saattoivat eri maiden sotilaita yhteen: kiinalaisia, korealaisia, japanilaisia ja venäläisiä sotilaita taistelun ohessa yhdisti erilaisten kulttuurielementtien vaihdanta, ja fermentointitavat olivat yksi vaihdannan kohde. Pian tieteellisiä mainintoja kombuchasta alkoi ilmestyä Venäjällä. Hapatettuja juomia on käytetty Itä-Euroopassa ja Venäjällä useiden vuosisatojen ajan. Venäjällä kombucha-viljelmä tunnetaan nimellä ”tee-sieni” ja juoma itsessään nimellä kvassi-tee. Sillä on pitkät perinteet parantavana juomana. Venäjältä kombucha on levinnyt Preussiin, Puolaan, Saksaan ja Tanskaan.

 

Kombuchan hyöty lääkkeenä paljastuu

Kun vuonna 1913 Saksassa levisi epidemia, tutkijat lähetettiin etsimään hoitokeinoa ja he löysivät venäläisen kylän, jonka maanviljelijät eivät olleet sairaita. Heitä yhdisti kotitekoinen lääke, kombucha. Pari vuotta myöhemmin huomattiin, että kombuchassa olevat probiootit ovat samanlaisia kuin jugurtissa olevat: ne tehostavat immuniteettia ja terveyttä yleensä.

Saksalainen lääkäri Rudolf Sklenar toi viljelmää mukanaan Saksaan nähtyään venäläisten maalaisten käyttävän sitä loukkaantuneiden sotilaiden auttamiseen ensimmäisessä maailmansodassa. Sekä Saksassa että Venäjällä tehtiin satoja kombuchaan liittyviä tutkimuksia 1920- ja 1930-luvuilla. Painopiste oli ruoansulatuksen ja diabeteksen parantamisessa.

 

Sokerin säännöstelystä nykypäivään

Toisen maailmansodan aikana kombucha-trendi hiipui. Sokerin säännöstelyn takia Euroopassa ei ollut enää varaa kombuchaan, jonka olennainen ainesosa sokeri on.

Oletettavaa on, että kombucha matkasi Silkkitietä pitkin Aasiasta Eurooppaan. Vaikka kombucha saapui aina Italiaan, Ranskaan ja Englantiin asti, se ei Länsi-Euroopassa saavuttanut välitöntä suosiota kulttuuri- ja ravintoerojen takia. Sen sijaan itäisessä Euroopassa on pitkät perinteet fermentoinnin käyttämisestä ruoan säilyttämiseen ja kombucha oli yksi lisä hapankaalin ja kvassi-teen ohella.

Kun sokerin ja teen saatavuus parani, alkoi myös Länsi-Euroopassa kiinnostus kombuchaa kohtaan. Nykyinen suosio on siis luontainen jatkumo kombuchan vuosisatoja pitkälle historialle.

 

Joko olet maistanut Crazy Cocon Kombuchaa? Voit hakea lähintä jälleenmyyjää sivuiltamme: JÄLLEENMYYJÄT

Seuraa meitä myös somessa: Instagram , Facebook, Twitter , Youtube.

Valikko